Ultimativno vodič za izdelavo spletne strani z WordPressom

Izdelavo spletne strani si lahko dandanes privoščite kar sami. Si lahko predstavljate, da lahko brez posebnega znanja programiranja, kar sami izdelate svojo spletno stran oziroma svojo spletno trgovino? Tovrstna izdelava še nikoli ni bila tako preprosta. Za to sta v največji meri odgovorna CMS WordPress in vtičnik WooCommerce. V nadaljevanju vam bomo zato le v nekaj korakih predstavili, kako lahko svojo spletno stran izdelate povsem sami.

Najprej pa nekaj o spletnem gostovanju …

Gostovanje

Vemo, da je spletno gostovanje poseben prostor, ki se nahaja na strežniku. Tam se bo nahajala tudi naša spletna stran. Potrebno je zakupiti paket, ki ima hitre in zanesljive strežnike; brezplačne SSL certifikate ter vedno dosegljivo podporo. Za slednje je izjemno pomembno, saj se zavedamo, da vsak od nas kdaj potrebuje pomoč. Najlažje pri tem je, da se obrnete kar ba ponudnika gostovanja. Potrebno si je izbrati ponudnika, ki bo takoj na voljo in to v vašem časovnem pasu in jeziku.

Bistvo pri spletnem gostovanju je torej brezplačni SSL certifikati, hitri SSD diski ter prijazna podpora.

Wordpress izdelava strani

Wodpress stran

 • 1. Korak: ISKANJE WORDPRESS SPLETNE STRANI
  V spletni brskalnik vtipkajte WORDPRESS; nato odprite spletni stran https://wordpress.com 

 • 2. korak: IZBIRA GUMBA GET STARTED
  Na vstopni strani izberite belo osenčen gumb GET STARTED ali po naše Prični z delom

 • 3. korak: ZAČETEK IZDELAVE SPLETNE STRANI
  Takoj ko boste kliknili na gumb Get Started, vas bo WordPress pripeljal na stran, kjer se boste lahko odločali za pripravo različnih spletnih objav. Odločili se boste, ali boste pripravili spletno stran ali stran za objavljanje določenih prispevkov, na primer blog, lahko izdelate tudi spletno trgovino.

  Recimo, da si želite izdelati spletno stran. Zato morate v nadaljevanju izbrati gumb START WITH A WEBSITE oziroma Pričnite z izdelavo spletne strani.
   
  4. Korak: IZBIRA TEME
  Nato si lahko izberete katero koli povsem brezplačno temo. To v praksi pomeni da si izberete vizualno postavitev svoje spletne strani. To pomeni, da boste določili, kje se bodo nahajale slike, naslov, menijska vrstica, vtičniki, pisave ter podobno. Če želite, se lahko odločite tudi za plačljive teme. Dobro je vedeti, da temo lahko kadar koli zamenjamo in da to ni nekaj, kar bi ostalo za vedno. Temo si izberemo tako, da kliknemo na izbrano temo.

 •  5. korak: IZBIRA DOMENE
  Sedaj je potrebno izbrati svojo domeno oziroma ime spletne strani. Preveriti moramo, ali je še na voljo. Če se bomo odločili za brezplačno domeno, bo ta imela končnico wordpress. com. Poiskali boste okence Enter a name or keyword. V to okence boste nato napisali želen naziv svoje spletne strani. WordPress bo preveril, ali slučajno želena domena že obstaja ali ne. Če naša iskana beseda še ni zasedena, jo zlahka lahko prevzamemo. V nasprotnem primeru izberemo drugo ime in ves postopek ponavljamo, dokler ne naletimo na prosto domeno.

 • 6. korak: OBSEG SPLETNE STRANI
  V tem koraku je potrebno določiti, kakšen obseg bo imela vaša spletna stran. Pri tem boste videli, da se lahko odločate med štirimi različnimi možnostmi. To so: brezplačna, osebna, za podjetnike ter podjetja. Cena je odvisna od tega, za katero vrsto obsega se boste odločili. Če se boste odločili za brezplačno, ne boste imeli nikakršnih stroškov.

 • 7. korak: E-POŠTA, UPORABNIŠKO IME TER GESLO
  V tem koraku je potrebno poskrbeti za vpis e-maila, uporabniškega imena ter gesla. Vemo, da je potrebno za postavitev lastne spletne strani potrebno ustvariti svoj uporabniški račun. To nam omogoča, da lahko dostopamo do administratorske konzole. Vpišemo naslov elektronske pošte, ki mora seveda biti aktiven, saj nam tja pošljejo povezavo, s katero bomo potrdili in aktivirali svojo spletno stran.

  Potrebno je izbrati uporabniško ime, to je najpogosteje kar ime domene in geslo. Pri tem vam svetujemo, da uporabniško ime in geslo spravite na povsem varno mesto. V nadaljevanju, ko to vse naredimo, kliknemo gumb za nadaljevanje oziroma Continue.

  Takoj za tem, ko to naredimo, nas WordPress obvesti, da je naša spletna stran aktivna na spletu in hkrati dostopna tudi za javnost. Na začetku bomo svojo spletno stran le stežka našli, ker je na spletu še množica drugih spletnih strani. Na začetku naša spletna stran še ne bo imela velike vrednosti. Kasneje bo potrebno spletno stran še optimizirati, seveda če želimo, da bi se naša spletna stran lažje našla in se bo tako uvrščala med višje zadetke v spletu.

  Ker si bomo seveda želeli svojo spletno stran na spletu tudi ogledati, bomo morali v iskalnik v naslovno vrstico vpisati ime naše domene. Ko bomo to storili, se nam bo odprla naša spletna stran.

  Izjemno pomembno je, da sproti sledimo temu, kar dobivamo na svoj e-mail. Tja nam bodo poslali tudi potrditveno povezavo. Preveriti jo moramo v vseh zavitkih. Ko bomo našli pošiljatelja WordPress.com, bomo odprli pošto. Zadeva se bo imenovala Activate, kar po naše pomeni aktiviraj. Poleg tega bo tudi ime naše domene.

  Ko bomo odprli spletno pošto, se nam bo prikazalo sporočilo. Pri tem moramo klikniti na gumb modre barve, Confirm now/Potrdi zdaj). Z njim bomo potrdili našo spletno stran in jo kasneje primerno urejali, in sicer prav vse naše vsebine.

  Ko bo stvar z naše strani potrjena, se nam bo odprl nov zavihek oziroma okno. Z njim nas bo WordPress povabil, da se vpišemo in vstopimo na svojo spletno stran. Tam bomo lahko urejali najrazličnejše vsebine. Vpišemo pa se lahko z uporabniškim imenom ali pa elektronsko pošto, ki smo jo uporabili, ko smo opravili registracijo.

  Potem ko smo se registrirali oziroma ko smo vpisali naše vpisne podatke, moramo klikniti na modri gumb Log in/Vpiši se. Na ta način se nam bo odprla naša spletna stran, ki jo bomo lahko urejali.
   

 • 8. korak: OBLIKOVANJE SPLETNE STRANI
  Zavedati se moramo, da bomo vsebine na spletni strani oblikovali ter urejali z univerzalnim WordPressovim orodjem. To je wp-admin. Ko bomo oblikovali spletno stran, moramo imeti odprta dva zavihka. Eden od njiju bo namenjen pripravi in urejanju; drugi pa je namenjen ogledovanju sprememb in postavitve naše spletne strani.

  Tudi vsaka sprememba, ki jo bomo naredili na spletni strani, bo posebej prikazana, ko bomo stran osvežili. Pred oblikovanjem je potrebno pripraviti osnutek, kako bo spletna stran sestavljena, kakšna bo njena vsebina, kako jo bomo delili ter podobno.

  Najpomembnejši koraki pred pričetkom priprave so sledeči:

  • Izbira teme
  • Izdelava strani
  • Ureditev menijske vrstice
  • Podstran in njeno oblikovanje
  • Priprava prispevkov in objava
  • Izbira vtičnikov in določitev pozicije na strani
  • Dodatne nastavitve
  • Izbira shrani spremembe ali posodobi je pomembna

  Za konec še enkrat naštejmo 4 ključne korake pri izdelavi spletne strani. To so:

  1. korak: izdelava spletne strani
  2. postavitev menijske vrstice
  3. vstavljanje vtičnikov
  4. pisanje prispevkov