Kaj je zobni implantat?

Zobni vsadek ali z drugo besedo implantat je visokotehnološki nadomestni zob, ki posnema celotno zobno strukturo. Titanov “koren” je tesno vstavljen v kost in se uporablja za podporo korenine, mostička ali proteze. Videti je, se občuti se in deluje kot pravi zob in ob ustrezni negi lahko zdrži celo življenje. Tehnologija zobnih implantatov je postala najsodobnejša rešitev za nadomestitev zob zaradi svojih prednosti pred prejšnjimi zdravljenji. S sodobnimi novostmi v zobozdravstvu lahko večina pacientov uporablja to možnost.

Kdo so primerni kandidati za zobne implantate?

Če imate enega ali več manjkajočih zob ali imate zlomljene ali razpadle zobe, ki jih morda ni mogoče popraviti, ste primerni za implantate. Če vam ne ustrezajo vaše proteze, delne proteze ali mostički, vam lahko koristi tehnologija vsadkov. V preteklosti so pacienti z nezadostno kostjo ali tisti, ki so imeli določene zdravstvene težave niso veljali za kandidate za vsadke. Napredek v diagnostiki in rekonstrukciji kosti je omogočil, da lahko večina bolnikov dobi vsadke.

Prednosti zobnih vsadkov

Most zahteva spremembo sosednjih zob za podporo mostu. Most je sestavljen iz lažnega zoba (ali zob), podprt s sosednjimi zobmi, ki so zaprti. Uporablja se za nadomestitev enega ali dveh manjkajočih zob. Most zahteva spremembo dveh pogosto zdravih zob, kar v primerjavi z zobnim vsadkom ni idealen način za nadomestitev manjkajočega zoba. Mostovi imajo v primerjavi z zobnim vsadkom, ki lahko traja celo življenje, po navadi pet do deset let življenjske dobe. Torej, čeprav je most včasih na začetku lahko varčnejši, vas zobni vsadek dolgoročno lahko stane veliko manj.

Zobni implantati v primerjavi z zobno proteze

Zobne proteze, podprte z vsadkom, zagotavljajo veliko večjo stabilnost in žvečilno moč kot običajne proteze. Zobni vsadki nudijo veliko boljše izkušnje v primerjavi z zobnimi protezami. Tudi proteze, ki prvotno dobro prilegajo bolniku, se zaradi povečane izgube kosti začnejo drseti in čez nekaj časa postanejo neprijetne. Zaradi obrabe čeljusti/sklenine na katere se proteze pritrdijo, je težko ohraniti stabilnost proteze. Najbolj moteč vidik protez je njihova slaba žvečilna sposobnost. Mnogi morajo omejiti svojo prehrano, ker določene hrane ne morejo žvečiti s protezo. Zobne proteze je treba pogosto hraniti v ustih z uporabo zobnega lepila. To včasih zahteva ponovno lepilo po obroku. Zobna proteza, podprta z vsadkom, ne zahteva lepila. Za čiščenje je treba odstraniti proteze. Z izjemo odstranljive proteze, zadržane z vsadkom, je za vašo nadgradnjo, podprto z vsadkom, mogoče skrbeti s ščetkanjem in zobno nitko. Zobne proteze pokrivajo ustno streho. Z vsadki ni ničesar, kar bi pokrivalo ustne votline, kar bi motilo občutek okusa ali druge običajne dejavnosti. Zobne proteze, podprte z vsadki, je mogoče izdelati tudi brez neba. Proteze lahko zdrsnejo med jedjo ali govorom. Implantati in proteze, podprte z vsadki, so varno pritrjeni in ne zdrsnejo ven.

Za več informacij nam pišite in z veseljem vam bomo pomagali: Dental Rogaška Maribor